Showing 11-20 of 67 results

ЕДНО МОЖНО ТОЛКУВАЊЕ НА „ПЕКОЛОТ“ ОД „БОЖЕСТВЕНА КОМЕДИЈА“ НА ДАНТЕ АЛИГИЕРИ

June 13, 2021

Портретирањето на човековата пирамида на глупавост го врти гледиштето на светот кон темните агли на човековата психа и на нив им се припишуваат сите оние постапки чии последици ја транспортирале историјата кон поинаков правец. Домино – ефектот на мрачното средновековие …

ДОЛИНАТА НА СМРТТА

June 13, 2021

  Месечево око кон земјата гледало и соѕвездие темно наседнало, кога во пандемониумската градина се рашири мелодиски сонет луциден и смртните господари палеа свеќи на Луцифер. Штом во долината ја снема таа гробарска тишина, штом ја чув таа длабока бука, …

ДЕМОКРАТСКИ ТИРАНИ

June 13, 2021

        Циркусот е празен, сите кловнови се тука. Се сетив да креирам нешто сатирично и бидејќи сатирата е потемната и позлобната сестра на хуморот, веднаш се сетив на кловновите кои се носители на комедијата, но колку и тие да шират …

Промоција на книга “Љубов од одаите на душата”.

June 8, 2021

На 08.06.2021 (вторник) во чест на полнолетството на Ангела Младеновска ќе се одржи промоција на нејзината книга “Љубов од одаите на душата”. Како што и доликуваше на Ангела и каква што беше таа, голем хуманист и секогаш пожртвувана да помогне …

Хуморот е здрав – смеата лековита

April 1, 2021

Драги ученици, на денот на смеата и шегата, Ве поздравувам и посакувам што почесто да се смеете и да имате што повеќе причини за смеење, бидејќи здравиот хумор и смеата имаат изразито повеќекратно позитивно дејство. Смеата и хуморот смируваат, хармонизираат, …

Фонд за поддршка на талентирани студенти

February 18, 2021

Меѓународната невладина организација Македонија2025 го отвори повикот за прием на апликации во склоп на Фондот за поддршка на талентирани студенти за тековната 2021/2022 година. Македонија2025 обезбедува средства за финансиска поддршка на талентирани млади. Во текот на оваа година, ќе се стипендираат 10 индивидуи, при …

С.Бекет ,,Чекајќи го Годо”

February 18, 2021

Прв чин    Вечерно време, селски пат и едно дрво. Естрагон се мачи да го собуе неудобниот и тесен чевел извикувајќи ,,Не сака, па Господ”. Му приоѓа Владимир  обидувајќи се  да го разбере и дека борбата продолжува оти сѐ уште се …