Showing 1-10 of 68 results

Светот на Хари Потер

April 17, 2022

Во слоп на промоцијата во книжарницата „Литература.мк суперстор“ во „Скопје сити мол“ се одржа ден посветен на Хари Потер.На настанот Јана Глигороска освои Гран При на литературениот конкурс „Светот на Хари Потер“, пид менторство на проф. М-р. Марина Пешовска.Со овој …

Бизнис идеи

March 23, 2022

На 23-ти март се одржа финале за најдобро остварен бизнис план. Од 8-те претставници на секој клас најдобрите 4 се натпреваруваа за главната награда од 12.000 денари. Натпреварот започна во 10 часот во Свечената сала на училиштето. Секоја група имаше …

Корчагинци дел од проектот за развој на образование за социјалното претприемништво

March 18, 2022

Учениците од втора и трета година кои се дел од проектот SEED Ерасмус, заедно со професорките Татјана Голчева, Марина Пешевска и Лидија Стојчева, успеаа да основаат своја ученичка компанија со доделен минимален буџет од организаторите и да развијат прекрасна идеја …

Учество на наставници на обуката Најдобри практики во образованието во Финска и Естонија

December 30, 2021

Образовниот систем е темел на секое современо општество, па така и на нашето. СУГС Гимназија ,,Раде Јовчевски Корчагин,, како едно од училиштата во Македонија со најдобар рејтинг во оваа сфера, се одликува со континуиран професионален развој на наставниот кадар. Со …

K1 Еразмус

October 12, 2021

K1 Еразмус Потребата за знаење и професионално усовршување е водечка сила на секој професор кој предава во СУГС Гимназија “Р. Ј. Корчагин”. Тимот професори од нашата гимназија кои се дел од К1 Еразмус-проектот се наши лидери во Португалија и достојно …

Како интернетот го промени нашиот живот

June 13, 2021

Живееме во ерата на интернетот и технологијата. Тие станаа важен дел од нашите животи и животот не би можел да се замисли без овие алатки. Ние сме постојано поврзани на интернетот и имаме пристап кон секакви информации кои што може …

Анализа на делото „Канцониер“ од Франческо Петрарка

June 13, 2021

Франческо Петрарка, како познат италијански научник, мислител и врвен поет е еден од основоположниците на ренесансата во Италија, а воедно и меѓу првите истакнати творци во тоа време во западна Европа. За разлика од творештвото од средновековието или т.н. период …

„МОЈОТ МАЖ“ ОД РУМЕНА БУЖАРОВСКА – КРИТИЧКИ ОСВРТ

June 13, 2021

                Есенцијата на женствената природа е скулптурирана преку стремежот на оние револуционерни движења чии јасни постулати ја илустрираат желбата за еднаквост. Судбината на жената низ минатото резултирала со неизбежни маки и апсолутно угнетување и преку таа магловитост се идентификувала херојската …