On-line настава преку Zoom:
ID за вклучување во наставата:

977-410-5455

 • Понеделник 04.05:
  • IV-1: 12:00
 • Вторник 05.05:
  • IV-2: 13:30
 • Среда 06.05:
  • IV-3: 12:00
 • Четврток 07.05:
  • IV-4: 13:00
 • Петок 08.05:
  • IV-5: 13:00

Интересни линкови кои ни даваат пошироки податоци за Современата македонска драма и нејзините создавачи. Можност да се погледне на драмскиот текст од еден друг креативен агол. Колку сме знаеле и колку сме биле свесни за вредноста на овие драмски легенди? Колку не инспирирал некој уметнички текст да направиме некое индивидуално креативно и модерно решение?!

Топло препорачувам на моите ученици:

1.Ремикс „Црнила“

2.Вреди да се прочита:

blesok.mk/mk/блесок-изданија/блесок-бр-19/коле-чашуле-апсурдист-и-или-антиутопи/

3. (од 9-12 стр.) за Коле Чашуле и режисерските решенија на „Црнила“.

http://3. https://www.rastko.rs/cms/files/books/4b22383c2b58a

4. „Денови на искушение“, 1965, филмско решение на Бранко Гапо. Инспирација „Црнила“ од Коле Чашуле

5. Извадок од филмот „Парадоксот на Диоген“.

6. Трејлер за поново филмско решение на драмата “Парадоксот на Диоген“

7. Театарска претстава „Диво месо“ од Горан Стефановски.

8. Разговор со Горан Стефановски.

9. Актери и режисер зборуваат за делото и значењето на Горан Стефановски (in memoriam).

10. Eдно од предавањата на Стефановски на англиски јазик.

11. Уште нешто за великанот Горан Стефановски.

12. Сериозно четиво што ќе ви ги отвори погледите за драматургија и за генијалноста на професорот по драматургија, Горан Стефановски.

https://manu.edu.mk/wp-content/uploads/2018/11/goran-stefanovski.pdf