Биди бренд,
биди Корчагин!
Menu
СУГС Гимназија „Раде Јовчевски - Корчагин“
СУГС Гимназија „Раде Јовчевски - Корчагин“

СУГС Гимназија „Раде Јовчевски - Корчагин“

Гимназијата Корчагин и нејзините корчагинци претставуваат силен импулс во развојот на образовната дејност, а со тоа и практично се потврдува определбата за интелектуалното инвестирање во образованието и за создавање на високопрофесионален кадар кој е императив и основен предуслов за развој и напредок на секое општество.

Само вистинскиот избор води кон успех, а Вашиот избор е КОРЧАГИН.

ЗА НАС

Гимназијата Корчагин и нејзините корчагинци претставуваат силен импулс во развојот на образовната дејност, а со тоа и практично се потврдува определбата за интелектуалното инвестирање во образованието и за создавање на високопрофесионален кадар кој е императив и основен предуслов за развој и напредок на секое општество. Се наоѓаме пред уште едно поглавје, кое идните генерации на […]

КОНТАКТ

Повеќе информации: Адреса: Трета Македонска ударна бригада бр.9, 1000 Скопје Телефон: +389 2 3115 116 Факс: +389 2 3115 116 лок 108 Е-пошта: info@rjk.edu.mk Е-пошта: gimnazijarjkskopje@yahoo.com Работно време: 7:30-19:00ч. пон.-пет.

НАСТАВА

Училиштето е верифицирано за обавување дејност на средно образование – гимназиско во согласност со наставниот план и програми.

Наставен план

  Училиштето е верифицирано за обавување дејност на средно образование – гимназиско во согласност со наставниот план и програми за: Општествено-хуманистичко подрачје Природно – математичко подрачје Јазично – уметничко подрачје               Реализацијата на наставниот план и програма се изведува преку: Задолжителни предмети Изборни предмети Проектни активности   Задолжителни предмети […]

НЕШТО ЗА НАС!

28
May
rjkedumke
No Comments

ДЕНОВИ НА ЕКОЛОГИЈА

Од 21-28.04.2015 год во рамките на училиштето, под покровителство на професор Пеловска Снежана, беа одбележани деновите на екологијата и денот на планетата Земја со следните активности:- ученички цртеж, модели на планетата Земја,  пораки и мисли на познати личности, изработка на ученички видео-филмчиња,  дебата на тема: „За и против активноста на човекот во биосферата“. Целта на сите тие активности е подигање на еколошката свест […]

Повеќе..
29
Apr
rjkedumke
No Comments

Најдобри од најдобрите

На 25 април , сабота, на филолошкиот факултет во Скопје, на катедрата по француски јазик, се одржа дражавен натпревар по Француски јазик – Олимпијади, на кој учествуваа и учениците од нашето училиште Раде Јовчевски Корчагин. Учениците се натпреваруваа во категории за основно, средно класични паралелки и средно билингвални. Учениците од билингвалната паралелка III 8 ги […]

Повеќе..
20
Apr
rjkedumke
No Comments

Прва награда на традиционалниот меѓународен фестивал за поезија и драма „Замокот на Дуино’“ во Трст- Италија

На единаесетото издание на традиционалниот меѓународен фестивал за поезија и драма во Трст- Италија „Замокот на Дуино“, Елена Љушева, ученичка во I-6, во категоријата до 14 години, се закити со првата награда. Овогодинешниот предизвик за младите креативци беше на тема „По патувањето“. По тој повод на 21.3.2015 Елена присуствуваше на церемонијата на доделување на наградите […]

Повеќе..
20
Apr
rjkedumke
No Comments

UACS натпревар по читање

Четвртиот годишен натпревар по читање организиран од Школата за странски јазици и Асоцијацацијата за подобро образование беше одржан во Американскиот колеџ во Скопје, прославувајќи 130 години од раѓањето на еден од најдобрите и највлијателните писатели во 20от век – Дејвид Херберт Лоренс. Настанот беше одржан на 26ти март и вклучуваше 32 учесници од сите поголеми […]

Повеќе..
20
Apr
rjkedumke
No Comments

Корчагинци во посета на Агенцијата за цивилно воздухопловство

На 02.04.2014, четврток, неколку претставници од I-5, заедно со професорката по предметот иновации и претприемништво, Татјана Голчева, ја посетија агенцијата за Цивилно воздухопловство. Учениците Лина Иванова, Марина Главче, Александра Зогравска, Теодор Граматниковски, Дафина Андонова, Ангел Стефковски и Виктор Садиковиќ, кои го сочинуваат бордот на директори на фирмата “Korchagin’s Secret” имаа чест и задоволство да се запознаат и […]

Повеќе..
6
Apr
rjkedumke
No Comments

Корчагинци најдобри на Државниот натпревар по информатика

На 28 март, во просториите на ФИНКИ при Технолошки-металуршкиот факултет во Скопје, се одржа Државниот натпревар по информатика за ученици од основни и средни училишта во Македонија, во организација на Здружението на информатичари на Македонија и Агенцијата за млади и спорт. На натпреварот учествуваа ученици од нашето училиште кои уште еднаш покажаа дека се најдобрите […]

Повеќе..
31
Mar
rjkedumke
No Comments

Младите претприемачи учат практично

На 23.03.2015, понеделник, дел од II7 заедно со својата професорка по Иновации и претприемништво, Татјана Голчева беа во посета на успешна скопска фирма. Во фирмата замина бордот на директори од ученичката компанија, односно Димитар Угров, Билјана Најденовска, Елена Најденовска, Ања Биљановска, Анастасија Попоска, Михаил Тричковски и Неда Стоичкова. Вработените во фирмата беа отворени за сите прашања […]

Повеќе..
25
Mar
rjkedumke
No Comments

Корчагинци се интелектуалната елита во Македонија!

Сите јунаци кои го преживеале Корчагин и сите оние кои немале храброст да седнат во корчагинските клупи, и оваа година, по втор пат беа на едно место. На 21 март,во 19 часот матурантите ги доделија корчагинските оскари на популарноста за најнспиративен, најкреативен, најфешн, најамбициозен, најмузикален, најпосветен, најopen-minded професор и многу други награди. Приредија вистински спектакл со црвен тепих и […]

Повеќе..
12
Jan
rjkedumke
No Comments

Корчагинци одлични бизнисмени, здравата храна ја продадоа за миг!

Во холот на средното училиште “Раде Јовчевски Корчагин” средношколците од прва и втора година организираа новогодишен хуманитарен маркет на кој на продажба се нудеше здрава храна. Идејата за организирање на овој базар потекнува од самите ученици кои во секој клас имаат формирано компанија. Секоја ученичка компанија има борд на директори и нуди свој производ или […]

Повеќе..
23
Dec
rjkedumke
No Comments

Прва награда на литературниот конкурс „Творам за Македонија“

На 01.12.2014, во просториите на Фондацијата “Никола Кљусев” се одржа доделувањето на наградите на литературниот конкурс “Творам за Македонија”, на тема “МОЈОТ ЈАЗИК – ТОА СУМ ЈАС”, поддржан од Министерството за култура на Република Македонија. Овој проект се одржува трета година, а директни учесници се учениците од основните и средните училишта на РМ. „Преубаво го […]

Повеќе..