Биди бренд,
биди Корчагин!
Menu
СУГС Гимназија „Раде Јовчевски - Корчагин“
СУГС Гимназија „Раде Јовчевски - Корчагин“

СУГС Гимназија „Раде Јовчевски - Корчагин“

Гимназијата Корчагин и нејзините корчагинци претставуваат силен импулс во развојот на образовната дејност, а со тоа и практично се потврдува определбата за интелектуалното инвестирање во образованието и за создавање на високопрофесионален кадар кој е императив и основен предуслов за развој и напредок на секое општество.

Само вистинскиот избор води кон успех, а Вашиот избор е КОРЧАГИН.

ЗА НАС

Гимназијата Корчагин и нејзините корчагинци претставуваат силен импулс во развојот на образовната дејност, а со тоа и практично се потврдува определбата за интелектуалното инвестирање во образованието и за создавање на високопрофесионален кадар кој е императив и основен предуслов за развој и напредок на секое општество. Се наоѓаме пред уште едно поглавје, кое идните генерации на […]

КОНТАКТ

Повеќе информации: Адреса: Трета Македонска ударна бригада бр.9, 1000 Скопје Телефон: +389 2 3115 116 Факс: +389 2 3115 116 лок 108 Е-пошта: info@rjk.edu.mk Е-пошта: gimnazijarjkskopje@yahoo.com Работно време: 7:30-19:00ч. пон.-пет.

НАСТАВА

Училиштето е верифицирано за обавување дејност на средно образование – гимназиско во согласност со наставниот план и програми.

Наставен план

  Училиштето е верифицирано за обавување дејност на средно образование – гимназиско во согласност со наставниот план и програми за: Општествено-хуманистичко подрачје Природно – математичко подрачје Јазично – уметничко подрачје               Реализацијата на наставниот план и програма се изведува преку: Задолжителни предмети Изборни предмети Проектни активности   Задолжителни предмети […]

НЕШТО ЗА НАС!

18
Feb
rjkedumk
No Comments

ЗА ЉУБОВТА СО ЉУБОВ- .НИКАДЕ НЕ СЕ СЛАВИ ДЕНОТ НА ЉУБОВТА КАКО ВО КОРЧАГИН!!!

Корчагин е училиште кое се гордее со своите успеси.Корчагин се сака бидејќи е најдобар од секогаш и на Државната матура и на секој натпревар.Сепак Корчагин се сака бидејќи во него никнат генерации на деца кои умеат да почитуваат посветеност и кои се совршена легура од која само со допир ќе светне злато.Деца кои се дружат […]

Повеќе..
6
Jan
rjkedumk
No Comments

Вечер на Француска шансона

Билингвалците од Корчагин со звуците на шансоната ги стоплија срцата на посетителите во оваа студена декемвриска вечер На ден 15. 12.2016 година, се одржа целовечерно дружење посветено на звуците на Француската шансона . Настанот беше под покровителство на проф. Татјана Димовска, а го реализираа учениците од билингвалните паралелки од прва и втора година, заедно со […]

Повеќе..
29
Dec
rjkedumk
No Comments

Ученици од Македонија, Хрватска и Литванија ќе учат да бидат одговорни претприемачи!

Ученици од Македонија, Хрватска и Литванија ќе учат промовирање на корпоративна општествена одговорност и филантропија во рамки на проектот „Ученици денес-одговорни претприемачи утре“, финансиран од Националната агенција за европски образовни програми и мобилност преку програмата ,,Еразмус +“. Носител на проектот е македонското Здружение за социјални иновации „АРНО“ во партнерство со СУГС „Раде Јовчевски – Корчагин“(проф.Татјана Голчева […]

Повеќе..
5
Dec
rjkedumk
No Comments

Натпревар по спелување на француски јазик!

 На 03.12.2016 се одржа државниот натпревар по спелување на француски јазик. Во категоријата билингвални паралелки, прво место освои ученичката Ана Карајовановиќ и трето место ученикот Александар Трендов. Од категоријата општи паралелки, третото место го освои ученичката Јована Цветановска. Честитки до сите учесници и наградени.

Повеќе..
5
Dec
rjkedumk
No Comments

“International Village 2016”

Во периодот од 02.09. – 11.09.2016 ученици од СУГС “РЈК” беа дел од проектот “International village” во Стара Лубовна, Словачка. Патувањето беше организирано од професорката по англиски јазик Татјана Голчева. Покрај нашето училиште имаше и ученици од други држави: Бугарија, Романија, Латвија и Полска. Целта на овој проект е дружба на младите, остварување интернационални пријателства, […]

Повеќе..
4
Dec
rjkedumk
No Comments

9та Национална МЕП сесија!

Од 18 до 20 ноември, во средното приватно училиште НОВА и Советот на Град Скопје, по деветти пат се одржа националната симулација на Модел Европски Парламент, на која учество земаа 16 средни училишта од цела Македонија, со вкупно 48 претставници. Во текот на овие три дена, учениците имаа шанса да се запознаат со концептот на […]

Повеќе..
24
Nov
rjkedumk
No Comments

„Ноември – месец на науката“ и XLI Школа „Млади физичари“ !

Изминатиот викенд (18.11-20.11) се одржаа „Ноември – месец на науката“ и 41 Школа „Млади физичари“. Дел од ова случување беше и Корчагин. За време на школата се одржаа предавања од повеќе области: физика, биологија, астрономија, хемија и географија. Покрај предавања, имаше и натпреварувачки дел (тест-прашања), и демонстрации. На тестот земаа учество ученици од 2ра година […]

Повеќе..
12
Nov
rjkedumk
No Comments

КРЕАТИВНИТЕ КОРЧАГИНЦИ НА ФЕСТИВАЛ НА ЧАЈОТ

Во сабота, 5 ноември, од 11 часот во „Public Room“ се одржи фестивалот на чај „Tea World”. Настанот ги здружи љубителите на чај и експертите од неколку македонски компании за чај, интернационалните културни претставништва Институтот Конфучиј на УКИМ и институтот „Јунус Емре“. “Во природата се кријат и животот и смртта, а билките ни даруваат и […]

Повеќе..
2
Nov
rjkedumk
No Comments

ΚОΡЧАГИНЦИ – ОЛИМПИЈЦИ !!!

По државниот натпревар “Олимпијади на Француски јазик 2016”,учениците Мaртин Перчиниќ и Мaркo Клинчaрoв продолжија на меѓународниот натпревар во Лавер,Бугарија и ги остварија следните резултати. Мaртин Перчиниќ прво место во екипна категорија Мaркo Клинчaрoв  второ место во екипна категорија   Olympiades internationales de francais: Мaртин Перчиниќ premiere place étape equipe. Мaркo Клинчaрoв deuxième place étape equipe.

Повеќе..
1
Nov
rjkedumk
No Comments

Корчагинци добродојдени во Франција !

Саемот за студии и туризам „ Добредојде во Франција“ се одржа  на  27 октомври 2016 година во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје, во присуство на голем број  млади од цела Македонија, меѓу кои и учениците од сите четири билингвални паралелки на скопската Гимназија „ Раде Јовчевски – Корчагин “. Саемот официјално […]

Повеќе..