Биди бренд,
биди Корчагин!
Menu
СУГС Гимназија „Раде Јовчевски - Корчагин“
СУГС Гимназија „Раде Јовчевски - Корчагин“

СУГС Гимназија „Раде Јовчевски - Корчагин“

Гимназијата Корчагин и нејзините корчагинци претставуваат силен импулс во развојот на образовната дејност, а со тоа и практично се потврдува определбата за интелектуалното инвестирање во образованието и за создавање на високопрофесионален кадар кој е императив и основен предуслов за развој и напредок на секое општество.

Само вистинскиот избор води кон успех, а Вашиот избор е КОРЧАГИН.

ЗА НАС

Гимназијата Корчагин и нејзините корчагинци претставуваат силен импулс во развојот на образовната дејност, а со тоа и практично се потврдува определбата за интелектуалното инвестирање во образованието и за создавање на високопрофесионален кадар кој е императив и основен предуслов за развој и напредок на секое општество.
Се наоѓаме пред уште едно поглавје, кое идните генерации на професори […]

КОНТАКТ

Повеќе информации:

Адреса: Трета Македонска ударна бригада бр.9, 1000 Скопје
Телефон: +389 2 3115 116
Факс: +389 2 3115 116 лок 108
Е-пошта: info@rjk.edu.mk
Е-пошта: gimnazijarjkskopje@yahoo.com
Работно време: 7:30-19:00ч. пон.-пет.

 
 
 
 
 
 

НАСТАВА

Училиштето е верифицирано за обавување дејност на средно образование – гимназиско во согласност со наставниот план и програми.

Наставен план

 

Училиштето е верифицирано за обавување дејност на средно образование – гимназиско во согласност со наставниот план и програми за:

Општествено-хуманистичко подрачје
Природно – математичко подрачје
Јазично – уметничко подрачје

 
 
 
 
 
 
 
Реализацијата на наставниот план и програма се изведува преку:

Задолжителни предмети
Изборни предмети
Проектни активности

 

Задолжителни предмети
Часови за I год.
Часови за II год.
Часови за III год.
Часови за IV год.

Н.ф
Г.ф
Н.ф
Г.ф
Н.ф
Г.ф
Н.ф
Г.Ф

1.
Македонски јазик и литератута
4
144
4
144
4
144
4
132

2.
Математика
3
108
3
108
3
108
3
99

3.
Прв странски јазик
3
108
3
108
3
108
3
99

4.
Втор […]

НЕШТО ЗА НАС!

13
Apr
rjkedumk
No Comments

Корчагинци на работилницата со писателот Јохан Палмберг!

На ден 07.04.2017 година, петок, по покана од Шведската Амбасада, учениците од СУГС „Раде Јовчевски Корчагин“, предводени од професорката по англиски јазик Татјана Голчева и професорката по историја Валентина Костовска учествуваа на работилницата со писателот на детска литература Јохан Палмберг, кој е воедно и роднина на позната писателка за деца Астрид Линдгрен, автор на познатото […]

Повеќе..
12
Apr
rjkedumk
No Comments

Општествено одговорните Корчагинци во посета на Пакомак!

На 10.04.2017 г., група ученици од РЈК, заедно со професорката Лидија Стојчева ја посетија компанијата Пакомак.
По завршената обука во Брисел за социјално претприемништво, учениците учесници на проектот „Ученици денес- одговорни претприемачи утре“ имаа за задача да посетат 10 компании кои се општествено одговорни или самите се социјални претпријатија. Пакомак е првата која ја посетија.
Пакомак е […]

Повеќе..
7
Apr
rjkedumk
No Comments

XIX Зимска астрономска школа

На 30ти март и 1ви април се одржа XIX зимска астрономска школа, на која и оваа година Корчагинци земаа учество под менторство на професорката по физика Наталија Христова-Цигулевска. Овој настан беше организиран од Македонското астрономско друштво и беше одржан на Природно-математичкиот факултет. Во склоп на овој настан се одржаа 9 предавања на актуелни теми од […]

Повеќе..
30
Mar
rjkedumk
No Comments

Корчагинци-идни одговорни претприемачи!

 
Како дел од проектот „Ученици денес – одговорни претприемачи утре“ (Students Today- Responsible Entrepreneurs Tomorrow), 10 ученици од СУГС,,Раде Јовчевски-Корчагин’’ учествуваа на првата обука на тема социјално претприемништво и општествена одговорност во Брисел од 20/02-25/02/2017.
На 21/03/2017 стекнатите знаења тие несебично ги пренесоа на своите соученици. Предводени од одговорните професорки на проектот, Татјана Голчева и Лидија […]

Повеќе..
25
Mar
rjkedumk
No Comments

Одбележан Денот на пролетта и на екологијата

Корчагинци традиционално го одбележаа 21 март, Денот на пролетта и на екологијата.
По тој повод во гимназијата беа организирани активности со кои учениците ја пренесоа пораката за почиста и поздрава животна средина. Учениците цртаа цртежи на тема – Екологија, пишуваа еко пораки, а највредните се погрижија за хортикултурното уредување на училишниот двор, садејќи лаванди, ружи и […]

Повеќе..
9
Mar
rjkedumk
No Comments

Филозофски Филмски Фестивал

Филозофскиот Филмски Фестивал на 21-ви февруари го започна своето седмо издание со едукативната програма на фестивалот, во просториите на Младинскиот културен центар во Скопје.
Средношколците од повеќе гимназии имаа можност на големото платно да ја погледнат сатирата „Dr. Strangelove“ (1964) на маестралниот Стенли Кјубрик. Oваа година можност да учествуваат, добија девет гимназии од различни градови на […]

Повеќе..
1
Mar
rjkedumk
No Comments

ДЕЦАТА СЕ НАЈДОБРИТЕ УЧИТЕЛИ ПО “ПРЕДМЕТОТ ХУМАНОСТ“

Учениците на Корчагин, се одзваа на апелот за помош на својот соученик- 13-годишниот Гоце од Битола -на кого му е итно потребна финансиска помош за медицински третман.Со концерт во Свечената сала на училиштето, организаторките од втора година: Маријана Китановска,Зденка Маркиќ, Лела Дева Андреовска, Ангелина Серафимовска и Кристина Манолчева заедно со постарите соученици , а потпомогнати […]

Повеќе..
22
Feb
rjkedumk
No Comments

Државно првенство во мечување!

И оваа година нашиот Корчагинец Марко Божинов од IIра 6 го освои златниот медал на државното првенство во мечување,категорија кадети и по трети пат ја одбрани титулата државен првак.Во категоријата јуниори Марко го освои второто место и се закити со сребрен медал.Горди сме на нашиот соученик и му даваме целосна поддршка на претстојното Европско првенство во […]

Повеќе..
18
Feb
rjkedumk
No Comments

46та Интернационална МЕП сесија

Од 4ти до 12ти февруари,се одржа 46тата по ред Интернационална сесија на Модел Европски Парламент-iMEP. Оваа година,сесијата беше организирана во 3 градови, Arnhem и Maastricht во Холандија и Brussels,Белгија. На сесијата,заедно со 205 делегати и 29 земји од цела Европа,учество земаа и двајца ученици од трета година-Ана Угрова и Јаков Шаревски. Богатата програма, исполнета со […]

Повеќе..
18
Feb
rjkedumk
No Comments

ЗА ЉУБОВТА СО ЉУБОВ- .НИКАДЕ НЕ СЕ СЛАВИ ДЕНОТ НА ЉУБОВТА КАКО ВО КОРЧАГИН!!!

Корчагин е училиште кое се гордее со своите успеси.Корчагин се сака бидејќи е најдобар од секогаш и на Државната матура и на секој натпревар.Сепак Корчагин се сака бидејќи во него никнат генерации на деца кои умеат да почитуваат посветеност и кои се совршена легура од која само со допир ќе светне злато.Деца кои се дружат […]

Повеќе..