Биди бренд,
биди Корчагин!
Menu
СУГС Гимназија „Раде Јовчевски - Корчагин“
СУГС Гимназија „Раде Јовчевски - Корчагин“

СУГС Гимназија „Раде Јовчевски - Корчагин“

Гимназијата Корчагин и нејзините корчагинци претставуваат силен импулс во развојот на образовната дејност, а со тоа и практично се потврдува определбата за интелектуалното инвестирање во образованието и за создавање на високопрофесионален кадар кој е императив и основен предуслов за развој и напредок на секое општество.

Само вистинскиот избор води кон успех, а Вашиот избор е КОРЧАГИН.

ЗА НАС

Гимназијата Корчагин и нејзините корчагинци претставуваат силен импулс во развојот на образовната дејност, а со тоа и практично се потврдува определбата за интелектуалното инвестирање во образованието и за создавање на високопрофесионален кадар кој е императив и основен предуслов за развој и напредок на секое општество. Се наоѓаме пред уште едно поглавје, кое идните генерации на […]

КОНТАКТ

Повеќе информации: Адреса: Трета Македонска ударна бригада бр.9, 1000 Скопје Телефон: +389 2 3115 116 Факс: +389 2 3115 116 лок 108 Е-пошта: info@rjk.edu.mk Е-пошта: gimnazijarjkskopje@yahoo.com Работно време: 7:30-19:00ч. пон.-пет.

НАСТАВА

Училиштето е верифицирано за обавување дејност на средно образование – гимназиско во согласност со наставниот план и програми.

Наставен план

  Училиштето е верифицирано за обавување дејност на средно образование – гимназиско во согласност со наставниот план и програми за: Општествено-хуманистичко подрачје Природно – математичко подрачје Јазично – уметничко подрачје               Реализацијата на наставниот план и програма се изведува преку: Задолжителни предмети Изборни предмети Проектни активности   Задолжителни предмети […]

НЕШТО ЗА НАС!

29
Oct
rjkedumk
No Comments

Дебата на средношколци, родители и на професори за медиумската писменост

Продолжува соработката со Високата школа за новинарство и за односи со јавноста , а со тоа и заедничкиот проект за медиумска и дигитална писменост „ (Де) конструирај ги медиумите“ преку средношколската веб страница Медиум. На 9.10.2014 година во просториите на гимназијата „Никола Карев“ од Скопје, се одржа дебата на средношколци, родители и на професори за […]

Повеќе..
23
Sep
rjkedumk
No Comments

„Наши улици, наш избор“

„Наши улици, наш избор“ е мотото на годинешната Европска недела на мобилност. Од 16 до 22 септември, Делегацијата на Европската унија во партнерство со Град Скопје, Министерството за животна средина и просторно планирање ќе организираат многу настани, чија цел е да се подигне свеста за вредноста и придобивките од одржливата урбана мобилност. Со неа се инспирира […]

Повеќе..
16
Jun
rjkedumk
No Comments

Тим од Корчагин победник на натпреварот за дизајн на образовна игра KODU KUP 2014

Во организација на Мicrosoft и Универзитетот на Југоисточна Европа, на 19-мај 2014 се одржа главното финале на натпреварот за дизајн на образовна игра KODU KUP Македонија 2014. Тимот ученици од прва година: Марко Богоевски, Сименон Зафировски, Дамјан Постоловски и Антонија Велковска, под менторство на Билјана Кумпанијоска ја освоија првата награда KINECT и XBOX за училиштето. […]

Повеќе..
16
Jun
rjkedumk
No Comments

Корчагин и кога губи добива!

Trash Fashion Macedonia се оддржува по повод Светскиот ден на животната средина, а оваа година е дел и од настаните на листата на Обединетите Нации – програмата за животната средина UNEP. Целта на овој настан е подигнување на општествената свест за зачувување на природата и намалување на отпадот преку негова реупотреба. Настанот е дел од програмата […]

Повеќе..
13
Jun
rjkedumk
No Comments

Ученици од „Корчагин“ освоија награда на европски натпревар за претприемништво

Ученици од гимназијата „Раде Јовчевски – Корчагин“ освоија награда за најдобро видео на европски натпревар за општествено одговорни претприемачи. Македонските средношколци ја добија наградата во конкуренција на нивни врсници на возраст од 15 до 18 години од 12 европски држави. Под менторство на професор Лидија Стојчева, учениците Стојчев Борјан и Тасевски Стефан од II година […]

Повеќе..
5
May
rjkedumk
No Comments

Хуманоста на дело: Корчагинските матуранти први го положија својот испит на зрелоста

Корчагинскиот мјузикл “ЧЕВЕЛ“ повторно ќе зачекори во име на хуманоста, овој пат собраните средства ќе ги донира во гимназијата во Обреновац, каде некогаш учела српската икона, писателката Десанка Максимовиќ. Идејата беше промовирана на вчерашната матурска забава на скопската гимназија “Раде Јовчевски – Корчагин“ кога директорот Јордан Лукаревски ги повика матурантите да ја докажат на дело […]

Повеќе..
7
Mar
rjkedumk
No Comments

ЦРВЕН КРСТ ВО АКЦИЈА – ПРОМОЦИЈА НА ХУМАНИ ВРЕДНОСТИ

Учениците од „Раде Јовчевски – Корчагин“ активно се вклучени во програмата на ЦКА – ПХВ уште од самиот почеток низ сите модели и циклуси. Преку ЦКА-ПХВ програмата, или ЦРВЕН КРСТ ВО АКЦИЈА – ПРОМОЦИЈА НА ХУМАНИ ВРЕДНОСТИ (која претставува национална алатка на организацијата на Црвениот крст) во соработка со ООЦК Центар, нашите ученици стануваат волонтери со […]

Повеќе..
19
Feb
rjkedumk
No Comments

НИЕ СМЕ НАЈДОБРИ!

Со претстави, музички настапи и танц нa 06.12 2013 средношколците од главниот град настапија на реномираната манифестација  Гимназијада. Манифестацијата е под покровителство на Град Скопје,Универзална сала и Центарот за кариерен развој. Под мотото НИЕ СМЕ НАЈДОБРИ ученици од 17 средни училишта од Скопје, на сцената во универзалната сала се претставија со мултимедијални проекти изготвени  во […]

Повеќе..
16
Feb
rjkedumk
No Comments

КОРЧАГИНЦИ СЛАВЕА ВО ИМЕ НА ЉУБОВТА…

Секој би ги посакал сите 365 дена во годината. Едниот како заштитник на виното, и брачната верност, а другиот на љубовта. Според преданијата на 13 февруари 270 година убавиот италијански бискуп Валентин кој ја открива својата љубов кон убавата девојка, погубен е од нејзиниот татко на 14 февруари, од тогаш Ден на вљубените. Љубовта е […]

Повеќе..
12
Jan
rjkedumk
No Comments

Симпосион на љубов и мудрост

Вистинољубивите Корчагински еротософи, со философски ерос исполнети за соголување на умната стварност, и созерцанија на вистини вообликувани во философски и уметнички дела, остварија средба со проф. Ферид Мухиќ, еден од најголемите философи на современието. Тие се себедоживуваат како негови посредни ученици, бидејќи нивните учители се ученици на почитуваниот професор. Сообразно на Киркегоровиот цитат „закачени на усните на […]

Повеќе..