Биди бренд,
биди Корчагин!
Menu
СУГС Гимназија „Раде Јовчевски - Корчагин“

СУГС Гимназија „Раде Јовчевски - Корчагин“

Гимназијата Корчагин и нејзините корчагинци претставуваат силен импулс во развојот на образовната дејност, а со тоа и практично се потврдува определбата за интелектуалното инвестирање во образованието и за создавање на високопрофесионален кадар кој е императив и основен предуслов за развој и напредок на секое општество.

Само вистинскиот избор води кон успех, а Вашиот избор е КОРЧАГИН.

ЗА НАС

Гимназијата Корчагин и нејзините корчагинци претставуваат силен импулс во развојот на образовната дејност, а со тоа и практично се потврдува определбата за интелектуалното инвестирање во образованието и за создавање на високопрофесионален кадар кој е императив и основен предуслов за развој и напредок на секое општество.
Се наоѓаме пред уште едно поглавје, кое идните генерации на професори […]

КОНТАКТ

Повеќе информации:

Адреса: Трета Македонска ударна бригада бр.9, 1000 Скопје
Телефон: +389 2 3115 116
Факс: +389 2 3115 116 лок 108
Е-пошта: info@rjk.edu.mk
Е-пошта: gimnazijarjkskopje@yahoo.com
Работно време: 7:30-19:00ч. пон.-пет.

 
 
 
 
 
 

НАСТАВА

Училиштето е верифицирано за обавување дејност на средно образование – гимназиско во согласност со наставниот план и програми.

Наставен план

 

Училиштето е верифицирано за обавување дејност на средно образование – гимназиско во согласност со наставниот план и програми за:

Општествено-хуманистичко подрачје
Природно – математичко подрачје
Јазично – уметничко подрачје

 
 
 
 
 
 
 
Реализацијата на наставниот план и програма се изведува преку:

Задолжителни предмети
Изборни предмети
Проектни активности

 

Задолжителни предмети
Часови за I год.
Часови за II год.
Часови за III год.
Часови за IV год.

Н.ф
Г.ф
Н.ф
Г.ф
Н.ф
Г.ф
Н.ф
Г.Ф

1.
Македонски јазик и литератута
4
144
4
144
4
144
4
132

2.
Математика
3
108
3
108
3
108
3
99

3.
Прв странски јазик
3
108
3
108
3
108
3
99

4.
Втор […]

НЕШТО ЗА НАС!

rsz_img_0259
20
Oct
rjkedumk
No Comments

Кодот на Корчагинци…

Инспиративната „Недела на кодирање програмски јазици “ , која секоја година се одржува во периодот од 15 до 23 октомври и оваа година ги мотивираше учениците на скопската гимназија „Раде Јовчески Корчагин “ да се кодираат во светот на веб дизајнот. Јазикот на предавањето што се одржа денес, на 20.10. 2016-та година, е програмскиот јазик […]

Повеќе..
received_1351765481509832
20
Oct
rjkedumk
No Comments

Претприемачи-победници, секогаш први!!!

На  9.10.2016, во просториите на Скопскиот саем се одржа натпреварот за средношколци “Get in the ring” во организација на Националниот центар за развој на иновации и претприемачко учење (НЦРИПУ).
Тимот на СУГС „Раде Јовчевски- Корчагин“, Weighted blanket, составен од Билјана Најденовска, Елена Најденовска, Теодора Тошевска и Марија Николчова од IV-7, под менторство на професорите м-р Лидија […]

Повеќе..
14518688_1541571472535542_2122821333_n (1)
12
Oct
rjkedumk
No Comments

Корчагинци поблизу до ѕвездите

Учениците од прва година од гимназијата,, Раде Јовчевски –Корчагин’’ беа во посета на Планетариумот, во склоп на Младинскиот  Културен Центар во Скопје. Тие покажаа голем интерес и заедно со професорката по географија Цвета Ѓорѓиевска  присуствуваа на интересно предавање во врска со планетите, ѕвездите и соѕвездијата. На тој начин им беше овозможено да ги продлабочат своите […]

Повеќе..
14614471_877792042320515_13593347_o
7
Oct
rjkedumk
No Comments

Корчагинци во истражувачка акција – Посета на археолошкиот локалитет Тумба Маџари во населба Маџари – Скопје !

Учениците од  прва година на скопската гимназија  „Раде Јовчевски –  Корчагин“ , со својот предметен наставник по историја Валентина Костовска , реализираа дводневна  посета ( 5 и 6 октомври 2016 година) на археолошкиот локалитет Тумба Маџари во населбата  Маџари во Скопје, благодарение на поддршката од директорот на гимназијата , м-р Јордан Лукаревски.Голема благодарност до еден […]

Повеќе..
2
29
Sep
rjkedumk
No Comments

Корчагинци во масовен број на одбележувањето на Европската недела на мобилноста !

Jубилејно масовно учество на Корчагинци на одбележувањето  на Европската недела на мобилноста организирано од страна на Град Скопје!

Повеќе..
14423569_1487093794650472_874582552_o
24
Sep
rjkedumk
No Comments

Посета на Управата за хидрометеоролошки работи , во рамките на Европската недела на мобилност, која Град Скопје традиционално ја одбележува

Учениците од трета година(ПМБ- подрачје), заедно со професорката по географија Цвета Ѓорѓиевска, на 20.09.2016 год. (вторник) ја имаа можноста да ја посетат Управата за хидрометеоролошки работи и да присуствуваат на една интересна активност наречена: Зошто ни е важно какво е времето-Ден на УХМР. Претставници од УХМР ги запознаа учениците со работењето на одделите за […]

Повеќе..
rsz_dsc_1338
17
Sep
rjkedumk
No Comments

Изложбата „Ана Франк– Историја за денес“ достапна за учениците од училиштето „Раде Јовчевски Корчагин“!

Во средното училиште „Раде Јовчевски Корчагин“, на  12.09.2016 беше отворена патувачката изложба „ Ана Франк – Историја за денес“. Изложбата е  збир од  39 панели за животот на малата Ана и нејзиното семејство за време на  Втората светска војна. Во Македонија изложбата  е организирана во рамки на проектот „Хисторија, Историја, Повјест – Лекции за сегашноста“, […]

Повеќе..
Screenshot at Jun 03 14-15-32
3
Jun
rjkedumk
No Comments

Гимназијалецот од Корчагин, Марко Марковиќ, со максимален број на поени стана Microsoft office specialist на Македонија

Вкупно 1430 кандидати од цела Македонија, во период од ноември 2015 до мај 2016, полагаа 1960 тестови за Word, Excel, PowerPoint од MS Office 2010 и 2013. Сите оние кои ги положија тестовите се стекнаа со глобално признаени сертификати, како потврда за основната IT писменост која денес станува потреба во секој процес на развој на […]

Повеќе..
Screenshot at May 18 10-39-36
18
May
rjkedumk
No Comments

Државен натпревар по хемија

На Државниот натпревар по хемија учениците од Корчагин ги постигнаа следниве резултати:
I година  – III место, Стефан Стојковиќ  I-5    
III година – I место, Филип Трајковски III-2
 
На 14-05.2016, на Природно-математички факултет – Институт по хемија, се одржа Државниот натпревар по хемија. Ученици од Корчагин, кои на регионалниот натпревар покажаа одлични резултати, учествуваа на овој натпревар:
I […]

Повеќе..
republicki natprevar
16
May
rjkedumk
No Comments

59 Републички натпревар по физика

На 59-от Републички натпревар по физика за учениците од средните
училишта кој се одржа во сабота на 7.5.2016 година со почеток во 10.00
часот на Природно-математички факултет во Скопје, учествуваа и пет
ученици прва година од Р.Ј.-Корчагин кои имаа најдобри успеси на
претходноодржаниот регионален натпревар. Ученичката Ангела Поповска
доби пофалница, учество земаа Драгана Таневска, Филип Јованов, Стефан
Стојкович и Ивица Стојановски, […]

Повеќе..